Hollands Venetiëtocht

De Hollands Venetiëtocht is een schaatsklassieker. Het is een tocht van ongeveer 65 km voor enigszins geoefende schaatsers door Nationaal Park Wieden- Weerribben, gelegen in de gemeente Steenwijkerland (Kop van Overijssel). Sinds 1956 organiseert IJsclub Giethoorn samen met een aantal verenigingen uit de kop van Overijssel de Hollands Venetiëtocht. De tocht wordt veelal op een zondag verreden.

De tocht gaat door een zeer wisselend landschap van plassen, meren en rietvelden en door de waterdorpen Giethoorn, Dwarsgracht, Sint Jansklooster, Belt Schutsloot en Wanneperveen met haar vele bruggetjes. Ook het stadje Blokzijl (koopmanshuizen) wordt aangedaan. U passeert vele koek en zopietenten en horecavoorzieningen. De tocht wordt veelal op een zondag verreden en wordt voorafgegaan door een wedstrijd. De tocht werd voor het laatst gehouden op 12 februari 2012. Toen won Rob Hadders de 14e Hollands Venetiëtocht bij de mannen en won Jolanda Langeland bij de vrouwen.

Starttijden: tussen 9.30 en 13.30 uur, maar NIET voordat de wedstrijd is gepasseerd.

Startplaatsen: vele locaties in Giethoorn, Blokzijl, Dwarsgracht, Belt Schutsloot en Wanneperveen. Volg ter plekke de bebording.

Bereikbaarheid: volg de aanwijzingen op de matrixborden op de snelwegen en de provinciale wegen naar de desbetreffende toertocht. Schakel de navigatieapparatuur uit en volg de borden en aanwijzingen van de verkeersbegeleiders ter plaatse naar de diverse parkeerplaatsen en opstapplaatsen van de toertocht.

Route toertocht (versie 12 februari 2012)

Verslag wedstrijd Hollands Venetiëtocht

Er zijn tot en met 2012 in totaal 14 edities van de Hollands Venetiëtocht georganiseerd waarvan 10 edities als wedstrijd. Op 12 februari 2012 won Rob Hadders de 14e Hollands Venetiëtocht waar voor het eerst een kluungedeelte bij de Belterwijde was aangelegd. Hadders was in de sprint het peloton te snel af, Gary Hekman en Arjan Stroetinga eindigden als tweede en derde. Het was een tocht met alles erop en eraan. “We hebben alles meegemaakt. Klûnen, rietkragen, onder bruggetjes door. Dingen die we alleen maar kennen uit de verhalen van de oude mannen. Nu maken we dat eindelijk een keer zelf mee.” Bij de vrouwen won Jolanda Langeland in de sprint van het peloton. Terwijl de aandacht uitging naar Carla Zielman, Mariska Huisman en Foske Tamar van der Wal, schoot Langeland opeens als een duveltje uit een doosje achter de rug van Zielman vandaan en verraste zo alle favorieten.

Uitslagen heren, dames en masters.

Route wedstrijd (versie 12-02-2012)

Klunende wedstrijdrijders bij Wanneperveen (nabij Giethoorn)

Winnares Jolande LangelandWinnares Jolande Langeland

Winnaar Rob HaddersWinnaar Rob Hadders